LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

Hemmeligheten bak ombrukssuksessen

Slik lyktes Höegh Eiendom med å skape Norges første sirkulære bygg med vernestatus.

I februar kunne Höegh Eiendom endelig åpne dørene til sitt sirkulære forbildeprosjekt Kristian Augusts gate 23, med historisk særpreg og alt av moderne fasiliteter. Bygget har ikke uventet tiltrukket seg leietakere med høye miljøambisjoner, og er fullt utleid til forskningslaboratoriet Simula og konsulent- og byrågruppen Dentsu. – Vi valgte KA23 fordi det var et prosjekt som kunne levere på alle våre kriterier, med en gårdeier som forstod og delte våre ambisjoner. Det er ikke alltid lett å finne, men her var det full match, sa CEO Paal Fure i Dentsu på åpningsdagen av KA23.

Eneste i sitt slag

KA23 er Norges første fullskala sirkulære bygg med vernestatus, og følger FutureBuilts kriteriesett for sirkulære bygg. Det innebærer blant annet at bygget skal legge til rette for ressursutnyttelse på høyest mulig nivå, og bestå av minst 50 prosent ombrukte og ombrukbare komponenter.

– Dette er vårt første ombruksprosjekt, og da har det vært godt å ha FutureBuilt som samarbeidspartner gjennom hele prosessen. Totalt har vi redusert klimagassutslippene med 55 prosent sammenlignet med et referansebygg, mens målet var 50 prosent, forteller Jennifer Lamson, Höegh Eiendoms energi- og miljørådgiver.

Selv om det kun var fasaden som var vernet, ønsket Höegh Eiendom å bevare og ombruke mest mulig. Blant annet er originale teakpaneler blitt demontert, mellomlagret og remontert, nøye nummerert og merket.

For å ivareta elementene som skulle remonteres, ble det avsatt areal i kjelleren til mellomlagring, og alle deler er blitt behandlet med omhu.

– Dette bygget oser av historie, og på denne måten har vi ivaretatt dets unike karakter. Vi har blant annet beholdt eksisterende vinduskarmer, men satt inn nye glass for å energieffektivisere bygget. I storsalen fjernet vi systemhimlingen og fikk frem takets flotte originale uttrykk, og vi har bevart det vi kunne av det tekniske anlegget, forteller Lamson.

Det gamle bestyrerrommet er blitt bibliotek. Trapper, rekkverk og heiser i bygget er også bevart. Den ene heisen ble forlenget ned til kjelleren, slik at man slapp å hente inn en ny, og det er lagt gulvbelegg av resirkulerte fiskegarn og plastflasker.

– Der det har vært nødvendig å få inn noe nytt, har vi først vurdert mulighetene for å hente materialer fra andre deler av bygget, eller ombrukte materialer fra andre bygg. Elementer som ikke vi har kunnet benytte selv, har vi gitt videre til andre prosjekter. På den måten bidrar vi til at den sirkulære økonomien skal gå rundt, forteller Lamson.

Kreative løsninger

Kristian Augusts gate 23 ligger midt i Oslo sentrum, med trikkeavganger hvert tredje minutt på den ene siden og trafikkerte Ring 1 på den andre. Med bebyggelse tett i tett på alle andre kanter var det heller ingen enkel oppgave å få levert materialer, da bygget fyller hele tomten. Ved å etablere et sentrallager hos Optimera kunne transporten til eiendommen reduseres, noe som også har gitt store miljøbesparelser.

– Vi har brukt klimagassberegninger aktivt under hele prosjektet for å få ned utslippene mest mulig. Leietakerne har vært veldig positive til arbeidet som er gjort, og vi ser at bevisstgjøringen vi nå har jobbet med en stund nå resulterer i konkrete tiltak, sier Lamson.

– Dette har vært et veldig oppløftende prosjekt, og vi har lært utrolig mye. Dette er blitt startskuddet for Höegh Eiendoms satsning på sirkulære bygg, og vi planlegger allerede fremtidige prosjekter med dette sirkulære konseptet. Erfaringene vi har fått fra prosessen med KA23 har gitt oss ny kunnskap og erfaring som gjør at vi vil kunne få til enda mer neste gang, og vi ser enda lysere på fremtiden.

Annet aktuelt

Åge & Sambandet-konsert utsolgt på rekordtid – suksessen for Moss sin nye konsertarena fortsetter

Rabben, Moss sin nye utendørs konsertarena, har blitt en populær destinasjon for kultur- og musikkarrangementer. Nylig ble Åge & Sambandet konserten utsolgt på rekordtid. Lokalbefolkningen i Moss og mange tilreisende kan se frem til en uforglemmelig kveld når det legendariske bandet inntar byen og avholder en av sine aller siste avskjedskonserter.

Les mer

Ikke bare ambisjoner og festtaler, men viktig hverdagsinkludering

Før var Verket et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde adgang. Höegh Eiendoms mål har alltid vært å gjøre området tilgjengelig for alle. Uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her eller bare gå en tur langs strandlinja. Det er en beslutning som forplikter.

Les mer

Ny innovasjon og utvikling for Verket

Etter en vellykket åpning av Verket, med spirende mat- og kulturliv, en bydel som fylles opp med tilbud og aktiviteter og et næringsliv som opplever vekst, så er det grunn til å stoppe opp og spørre seg; hva er det neste som skal skje her?

Les mer

Felleskap og identitet gjennom mat og kultur

Verket skal ikke bare være en bydel hvor det er kort avstand til aktiviteter og nøkkelfunksjoner du trenger i hverdagen. Det skal også være en bydel hvor arkitektur og bærekraftprinsipper preger hele prosjektet. Verket skal også være en bydel som tør mer, som tar plass, og som kanskje til og med er litt bråkete innimellom! Når det kommer til mat og kultur så har Verket allerede bitt godt fra seg.

Les mer

Vekst og ny næringsvirksomhet i Moss

Det har vært industri på Verket i Moss siden 1704. Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten sin i 2012, og med det var mer enn 300 år med industrihistorie over. Etter en lang utviklingsperiode, skapes det nå på nytt liv og ny næringsvirksomhet i den historiske bydelen i Moss.

Les mer

Gjerdene er tatt ned- alle er invitert

Verket i Moss har alltid vært avstengt med høye gjerder, frem til dette ble åpnet for alle for 10 år siden. Etter transformasjonen fra industri til bydel med boliger, næring og kulturliv er gjerdene nå fjernet. Dette området med moderne boliger kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Men boligutbygger Höegh Eiendom har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjoner om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet.

Les mer

Nytt liv på Verket

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen. Men er veksten og utviklingen i denne bydelen noe som kan skape stolthet?

Les mer

Fra skepsis til stolthet – en ny bydel i Moss blir til

I kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta har skipene kommet langveisfra siden grunnleggelsen av Moss Jernverk i 1704. Da papirfabrikken til M. Peterson & Søn ble nedlagt i 2012 ble det blikk stille på det tidligere industriområdet. Et drøyt tiår senere åpnes Hotel Riviera på den samme tomten. Har Moss grunn til å håpe på at både menneskene og båttrafikken vil komme tilbake til denne delen av byen?

Les mer