LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

Hemmeligheten bak ombrukssuksessen

Slik lyktes Höegh Eiendom med å skape Norges første sirkulære bygg med vernestatus.

I februar kunne Höegh Eiendom endelig åpne dørene til sitt sirkulære forbildeprosjekt Kristian Augusts gate 23, med historisk særpreg og alt av moderne fasiliteter. Bygget har ikke uventet tiltrukket seg leietakere med høye miljøambisjoner, og er fullt utleid til forskningslaboratoriet Simula og konsulent- og byrågruppen Dentsu. – Vi valgte KA23 fordi det var et prosjekt som kunne levere på alle våre kriterier, med en gårdeier som forstod og delte våre ambisjoner. Det er ikke alltid lett å finne, men her var det full match, sa CEO Paal Fure i Dentsu på åpningsdagen av KA23.

Eneste i sitt slag

KA23 er Norges første fullskala sirkulære bygg med vernestatus, og følger FutureBuilts kriteriesett for sirkulære bygg. Det innebærer blant annet at bygget skal legge til rette for ressursutnyttelse på høyest mulig nivå, og bestå av minst 50 prosent ombrukte og ombrukbare komponenter.

– Dette er vårt første ombruksprosjekt, og da har det vært godt å ha FutureBuilt som samarbeidspartner gjennom hele prosessen. Totalt har vi redusert klimagassutslippene med 55 prosent sammenlignet med et referansebygg, mens målet var 50 prosent, forteller Jennifer Lamson, Höegh Eiendoms energi- og miljørådgiver.

Selv om det kun var fasaden som var vernet, ønsket Höegh Eiendom å bevare og ombruke mest mulig. Blant annet er originale teakpaneler blitt demontert, mellomlagret og remontert, nøye nummerert og merket.

For å ivareta elementene som skulle remonteres, ble det avsatt areal i kjelleren til mellomlagring, og alle deler er blitt behandlet med omhu.

– Dette bygget oser av historie, og på denne måten har vi ivaretatt dets unike karakter. Vi har blant annet beholdt eksisterende vinduskarmer, men satt inn nye glass for å energieffektivisere bygget. I storsalen fjernet vi systemhimlingen og fikk frem takets flotte originale uttrykk, og vi har bevart det vi kunne av det tekniske anlegget, forteller Lamson.

Det gamle bestyrerrommet er blitt bibliotek. Trapper, rekkverk og heiser i bygget er også bevart. Den ene heisen ble forlenget ned til kjelleren, slik at man slapp å hente inn en ny, og det er lagt gulvbelegg av resirkulerte fiskegarn og plastflasker.

– Der det har vært nødvendig å få inn noe nytt, har vi først vurdert mulighetene for å hente materialer fra andre deler av bygget, eller ombrukte materialer fra andre bygg. Elementer som ikke vi har kunnet benytte selv, har vi gitt videre til andre prosjekter. På den måten bidrar vi til at den sirkulære økonomien skal gå rundt, forteller Lamson.

Kreative løsninger

Kristian Augusts gate 23 ligger midt i Oslo sentrum, med trikkeavganger hvert tredje minutt på den ene siden og trafikkerte Ring 1 på den andre. Med bebyggelse tett i tett på alle andre kanter var det heller ingen enkel oppgave å få levert materialer, da bygget fyller hele tomten. Ved å etablere et sentrallager hos Optimera kunne transporten til eiendommen reduseres, noe som også har gitt store miljøbesparelser.

– Vi har brukt klimagassberegninger aktivt under hele prosjektet for å få ned utslippene mest mulig. Leietakerne har vært veldig positive til arbeidet som er gjort, og vi ser at bevisstgjøringen vi nå har jobbet med en stund nå resulterer i konkrete tiltak, sier Lamson.

– Dette har vært et veldig oppløftende prosjekt, og vi har lært utrolig mye. Dette er blitt startskuddet for Höegh Eiendoms satsning på sirkulære bygg, og vi planlegger allerede fremtidige prosjekter med dette sirkulære konseptet. Erfaringene vi har fått fra prosessen med KA23 har gitt oss ny kunnskap og erfaring som gjør at vi vil kunne få til enda mer neste gang, og vi ser enda lysere på fremtiden.

Annet aktuelt

Kanonsommer på Verket!

Sommeren 2023 er nå historie, men det ble en for minnebøkene. Det har blitt gjennomført rekordmange arrangementer for store og små.

Les mer

Höegh Eiendom åpner Hotel Riviera i Moss

Verket i Moss har de siste årene vært et av Höegh Eiendoms største og mest vellykkede byutviklingsprosjekter. Med åpningen av Hotel Riviera får området et etterlengtet knutepunkt til glede for mossingene og besøkende.

Les mer

Flåtefest på Elveplassen

Snart er det klart for Flåtefest igjen! Gjør deg klar for en skikkelig sommerfest på Elveplassen den 5. august!

Les mer

Vannsportfestivalen 16. - 17. juni

En skikkelig folkefest for hele byen, finner sted på Verket. Vi gleder oss til et av sommerens vakreste eventyr

Les mer

Höegh Eiendom mottok gjev pris for M:6 på Verket

For andre gang på fire år stakk Höegh Eiendom av med Moss bys pris for god byggeskikk. – Det er utrolig hyggelig å få en slik anerkjennelse etter å ha tatt såpass store grep som det vi har gjort!

Les mer

– Dette er bærekraft i praksis

Höegh Eiendom flytter inn i nye kontorer i Moss hvor nesten alt av møbler og materialer er gjenbruk.

Les mer

Forlenger og utvider på Verket

Byggfakta signerer ny leieavtale med Höegh Eiendom i Moss, og utvider til 1000 kvadratmeter for å huse videre vekst.

Les mer

Dette blir julenostalgi på sitt beste

Julenostalgi på sitt beste - Höegh Eiendom inviterer til «Jul på Verket» i Moss sentrum for tiende år på rad.

Les mer