LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

Vekst og ny næringsvirksomhet i Moss

Det har vært industri på Verket i Moss siden 1704. Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten sin i 2012, og med det var mer enn 300 år med industrihistorie over. Etter en lang utviklingsperiode, skapes det nå på nytt liv og ny næringsvirksomhet i den historiske bydelen i Moss.

Mange var skeptiske da det ble klart at området ikke lenger skulle huse industri. Frykten blant lokalbefolkningen var permanent tapte arbeidsplasser, tap av tradisjoner og at den nye bydelen med moderne boliger ikke skulle fylles av folk med lokal tilknytning.

Transformasjon som skaper nytt liv

Verket er et område som er transformert fra industritomt til en ny, åpen og spennende bydel. Bydelen er også i ferd med å bli et viktig samlingspunkt i en region i vekst. Höegh Eiendom har i transformasjonen gått langt i å ivareta stedets identitet og særpreg ved å restaurere de gamle byggene og bruke mye av det gamle materialet i helt nye og moderne eiendommer.

– Vi har lagt mye ressurser i å ta vare på og ruste opp de gamle industribyggene, samtidig som vi bygger lokaler og samlingsplasser som alle skal ha muligheten til å bruke. For Höegh Eiendom har det hele veien vært en prioritet å sørge for at historien til området bevares, samtidig som man legger til rette for en ny generasjon bedrifter, beboere og arbeidstakere, sier Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss.

Positive ringvirkninger

Hotel Riviera skiller seg ut på Verket. Det særegne hotellet som er basert på middelhavsstemning, byr på en helt unik hotellopplevelse. Og det er allerede en av de største arbeidsgiverne i området. Som en direkte konsekvens av den vellykkede transformasjonen har en rekke virksomheter i både offentlig og privat sektor allerede etablert seg på Verket, deriblant DNB, Tolletaten, Skatteetaten og BDO. Over 800 arbeidsplasser er hittil skapt på den tidligere industritomten til M. Peterson & Søn.

Det har aldri vært større sysselsetting og verdiskaping på Verket enn det er i dag, noe som skaper synergier og ringvirkninger inn i den positive utviklingen av Moss som helhet. Höegh Eiendom har lenge hatt store ambisjoner for byen og mye av fremdriften Moss har opplevd de siste årene kan tilskrives denne satsingen på byutvikling.

Bedrifter som satser lokalt i Moss lykkes. Det skapes lokale arbeidsplasser som reduserer antall pendlere fra kommunen. Satsingen på Verket og på Moss slår positivt ut på det kollektive klimaregnskapet.

Effektive hverdager

Siden det skapes så mange lokale arbeidsplasser, gir det folk mulighet til å bo og jobbe lokalt. Jan Erik Kristiansen, leder for utviklingsarbeid for Höegh Eiendom i Moss, og som også bor på Verket selv, ser på denne utviklingen som positiv. Spesielt for de som er i en fase av livet hvor tidsklemma påvirker dem i stor grad. Med korte avstander og mange tilbud innenfor et lite geografisk område, er det mulig å skape mer effektive hverdager.  

– Det jeg liker best med å bo på Verket er at jeg har alt jeg trenger i gangavstand. Å kunne bo så nært arbeidsplassen sin og slippe å være avhengig av bil eller kollektivtransport, har hatt mye å si for stress i hverdagen. Nærheten til alt jeg trenger i hverdagen, samt bonusen med å bo ved sjøen, det skaper mer ro og kvalitet i livet, sier Jan Erik.

Verket er i dag en bydel i Moss som skaper ny puls og positive ringvirkninger inn i resten av byen. Det spirer og gror på den gamle tomta der papirfabrikken til M. Peterson & Søn en gang lå – nye virksomheter etablerer seg og skaper optimisme og muligheter for fremtiden. Det er lov å tro på både Verket og Moss.

– Det er vanskelig å overvurdere hvor viktig Höegh Eiendom har vært for utviklingen av hele Moss sentrum. De har et smittende ambisjonsnivå og en imponerende sans for utvikling som er bærekraftig, inspirerende og setter mennesker i fokus, sier Kristin Utakleiv, daglig leder i Moss i Sentrum.

Annet aktuelt

Ikke bare ambisjoner og festtaler, men viktig hverdagsinkludering

Før var Verket et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde adgang. Höegh Eiendoms mål har alltid vært å gjøre området tilgjengelig for alle. Uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her eller bare gå en tur langs strandlinja. Det er en beslutning som forplikter.

Les mer

Ny innovasjon og utvikling for Verket

Etter en vellykket åpning av Verket, med spirende mat- og kulturliv, en bydel som fylles opp med tilbud og aktiviteter og et næringsliv som opplever vekst, så er det grunn til å stoppe opp og spørre seg; hva er det neste som skal skje her?

Les mer

Felleskap og identitet gjennom mat og kultur

Verket skal ikke bare være en bydel hvor det er kort avstand til aktiviteter og nøkkelfunksjoner du trenger i hverdagen. Det skal også være en bydel hvor arkitektur og bærekraftprinsipper preger hele prosjektet. Verket skal også være en bydel som tør mer, som tar plass, og som kanskje til og med er litt bråkete innimellom! Når det kommer til mat og kultur så har Verket allerede bitt godt fra seg.

Les mer

Gjerdene er tatt ned- alle er invitert

Verket i Moss har alltid vært avstengt med høye gjerder, frem til dette ble åpnet for alle for 10 år siden. Etter transformasjonen fra industri til bydel med boliger, næring og kulturliv er gjerdene nå fjernet. Dette området med moderne boliger kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Men boligutbygger Höegh Eiendom har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjoner om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet.

Les mer

Nytt liv på Verket

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen. Men er veksten og utviklingen i denne bydelen noe som kan skape stolthet?

Les mer

Fra skepsis til stolthet – en ny bydel i Moss blir til

I kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta har skipene kommet langveisfra siden grunnleggelsen av Moss Jernverk i 1704. Da papirfabrikken til M. Peterson & Søn ble nedlagt i 2012 ble det blikk stille på det tidligere industriområdet. Et drøyt tiår senere åpnes Hotel Riviera på den samme tomten. Har Moss grunn til å håpe på at både menneskene og båttrafikken vil komme tilbake til denne delen av byen?

Les mer

Kanonsommer på Verket!

Sommeren 2023 er nå historie, men det ble en for minnebøkene. Det har blitt gjennomført rekordmange arrangementer for store og små.

Les mer

Höegh Eiendom åpner Hotel Riviera i Moss

Verket i Moss har de siste årene vært et av Höegh Eiendoms største og mest vellykkede byutviklingsprosjekter. Med åpningen av Hotel Riviera får området et etterlengtet knutepunkt til glede for mossingene og besøkende.

Les mer