LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

Gjerdene er tatt ned- alle er invitert

Verket i Moss har alltid vært avstengt med høye gjerder, frem til dette ble åpnet for alle for 10 år siden. Etter transformasjonen fra industri til bydel med boliger, næring og kulturliv er gjerdene nå fjernet. Dette området med moderne boliger kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Men boligutbygger Höegh Eiendom har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjoner om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet.

Gjenkjennelig identitet

I dag bor det allerede hundrevis av mennesker på Verket. Majoriteten er tilflyttere fra nærområdet, men også mange fra andre kommuner har valgt å gjøre Moss til sin nye hjemplass.

Området er preget av en unik sammensetning av restaurerte bygg med lang historie og veltilpassede nybygg som harmonerer med den opprinnelige bebyggelsen. Höegh Eiendom har hatt fokus på å få sammensetningen av bygg til å fungere godt sammen. Og det hele er fundamentert på en ambisjon om bærekraftig utvikling. Bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom, Jennifer Lamson forklarer:

– Verket har en rik historie som vi har ønsket å bevare. Det har vært viktig for oss og vi tror også det har vært viktig for byens innbyggere, at vi har bevart mange av byggene som har stått her i lang tid. Ved å bevare bygningsmasse, så beholder stedet en del av sin historiske identitet, og det er viktig for Moss. Vi har jobbet målbevisst med å modernisere og energioptimalisere byggene, slik at de holder morgendagens standard. Et av verktøyene vi har brukt for å få til dette er BREEAM-sertifiseringer. Dette er en metodikk vi i Höegh Eiendom har jobbet med siden 2014 og som sikrer en helhetlig tilnærming til bærekraft.

Verket Scene er et godt eksempel på bevaring. Her finner vi i dag en kulturscene som er et viktig sosialt samlingspunkt i både bydelen og i Moss. Her er det mulig å oppleve et bredt og varierende program – fra popfenomenet Sigrid, til CC Cowboys, Rygge Mannskor og masse mer. Verket Scene er allerede en bidragsyter til å gi både bydelen og Moss et nytt sosialt samlingspunkt som treffer alt fra småbarnsforeldre til den eldre garde.

En bydel med puls

Kunst og kultur har vært viktig for Höegh Eiendom i utviklingen av Verket. Hele bydelen er utsmykket med små og større kunstverk, blant annet veggmalerier av den lokale kunstneren Charlotte Norlund. Et av de større kunstverkene i bydelen er den store, skinnende elefanten som står på plassen foran Verket Scene. Denne elefanten var symbolet til papirfabrikken som en gang var en viktig industrivirksomhet her. Nå har den skinnende elefanten på symbolsk vis lagt fra seg tømmerstokken foran kulturscenen, som et tegn på at tiden har gått videre etter at papirfabrikken M. Peterson & Søn la ned virksomheten. Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss, forteller om en helt bevisst satsning på kunst og kultur.

– For å få folk til Verket, valgte vi å starte med kulturen. Vi åpnet faktisk Verket Scene før leilighetene var ferdige. Det var et bevisst grep for å gjøre folk kjent med det tidligere avstengte området. Vi ønsket at mossingene og andre gjester skulle ta området i bruk, skape gode minner der, før folk flyttet inn. Vi ønsket å styrke oppfattelsen av at Verket er for alle – ikke kun de som bor her.

Grønt og inviterende

Når du kommer inn på området, legger du lett merke til den varierte beplantningen, som skal stimulere til å opprettholde eller øke det lokale artsmangfoldet. Den nye gangveien langs Mosseelva gjør det nå mulig å vandre elvelangs, blant bievennlige planter og fargerike stauder, i et område som tidligere var avstengt. I tillegg til grønne parkområder og bygulv, er det gress og planter på toppen av flere av byggene. På taket til Papirhuset står et drivhus hvor beboerne kan dyrke egne grønnsaker. Inne i Papirhuset finner man kontorlokalene til Höegh Eiendom, et pilotprosjekt bestående av hele 70 prosent gjenbruk.

Et åpent nabolag og en bydel for alle

Skal mennesker ta områder i bruk, så må man tilby aktiviteter. Utover innbydende grøntområder og spennende bygg med identitet og karakter, har Höegh Eiendom lagt til rette for aktivitet og bruk av området. I bytte mot at du plukker plast på turen er det gratis lån av kajakk nederst i Mosseelva. Bor du i et av sameiene kan du låne SUP-brett, sykler, elektrisk varesykkel og egne kajakker.

Höegh Eiendom har i utviklingen av området tatt bevisste valg av bygg, satsning på kunst, kultur og aktivitet. Det tidligere avstengte fabrikkområdet har blitt en frodig og tiltrekkende oase for både beboere, befolkningen i Moss og tilreisende.

Annet aktuelt

Ikke bare ambisjoner og festtaler, men viktig hverdagsinkludering

Før var Verket et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde adgang. Höegh Eiendoms mål har alltid vært å gjøre området tilgjengelig for alle. Uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her eller bare gå en tur langs strandlinja. Det er en beslutning som forplikter.

Les mer

Ny innovasjon og utvikling for Verket

Etter en vellykket åpning av Verket, med spirende mat- og kulturliv, en bydel som fylles opp med tilbud og aktiviteter og et næringsliv som opplever vekst, så er det grunn til å stoppe opp og spørre seg; hva er det neste som skal skje her?

Les mer

Felleskap og identitet gjennom mat og kultur

Verket skal ikke bare være en bydel hvor det er kort avstand til aktiviteter og nøkkelfunksjoner du trenger i hverdagen. Det skal også være en bydel hvor arkitektur og bærekraftprinsipper preger hele prosjektet. Verket skal også være en bydel som tør mer, som tar plass, og som kanskje til og med er litt bråkete innimellom! Når det kommer til mat og kultur så har Verket allerede bitt godt fra seg.

Les mer

Vekst og ny næringsvirksomhet i Moss

Det har vært industri på Verket i Moss siden 1704. Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten sin i 2012, og med det var mer enn 300 år med industrihistorie over. Etter en lang utviklingsperiode, skapes det nå på nytt liv og ny næringsvirksomhet i den historiske bydelen i Moss.

Les mer

Nytt liv på Verket

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen. Men er veksten og utviklingen i denne bydelen noe som kan skape stolthet?

Les mer

Fra skepsis til stolthet – en ny bydel i Moss blir til

I kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta har skipene kommet langveisfra siden grunnleggelsen av Moss Jernverk i 1704. Da papirfabrikken til M. Peterson & Søn ble nedlagt i 2012 ble det blikk stille på det tidligere industriområdet. Et drøyt tiår senere åpnes Hotel Riviera på den samme tomten. Har Moss grunn til å håpe på at både menneskene og båttrafikken vil komme tilbake til denne delen av byen?

Les mer

Kanonsommer på Verket!

Sommeren 2023 er nå historie, men det ble en for minnebøkene. Det har blitt gjennomført rekordmange arrangementer for store og små.

Les mer

Höegh Eiendom åpner Hotel Riviera i Moss

Verket i Moss har de siste årene vært et av Höegh Eiendoms største og mest vellykkede byutviklingsprosjekter. Med åpningen av Hotel Riviera får området et etterlengtet knutepunkt til glede for mossingene og besøkende.

Les mer