LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

– Dette er bærekraft i praksis

Höegh Eiendom flytter inn i nye kontorer i Moss hvor nesten alt av møbler og materialer er gjenbruk.

Höegh Eiendom flytter inn i nye kontorer i Moss hvor nesten alt av møbler og materialer er gjenbruk.

I høst ferdigstilte Höegh Eiendom Papirhuset i Moss, og overleverte boligene til de nye eierne. Nå flytter selskapet selv inn med kontorer og visningssenter i byggets førsteetasje på Verket.

– Vi hadde et rålokale som utgangspunkt, og designet det med tanke på hva vi hadde tilgjengelig. Vi har forsøkt å ombruke så mye som mulig, og basert på vekt ligger vi anslagsvis på en ombruksprosent på rundt 80, forteller Guro Varvin Hjelseng, Hoëgh Eiendoms prosjektleder i Moss.

Teamet har tatt med seg alt av kontormøbler, møteromsmøbler og teknisk utstyr fra sine gamle lokaler. Disse er blitt redesignet og oppsirkulert med blant annet møbellinoleum på skrivebordstoppene. Restemaling har satt fargepaletten på innredningen, og skittengrå akustikkplater som var til overs fra et annet prosjekt er blitt spraymalt i stilig sort. Skillevegger, lysskinner og spotter er overskuddsvarer fra andre Höegh Eiendom-bygg.

– Tanken vår har vært å ikke putte inn mer enn nødvendig. Derfor har vi valgt åpne himlinger og slipte betonggulv. Flisene er en blanding av rester fra andre Verket-prosjekter, og kjøkkeninnredningen har vi hentet fra det gamle visningssenteret vårt. Det aller morsomste vi har ombrukt er kanskje fasadeglassene som var tiltenkt en yttervegg på Ankershus – de har vi brukt til møterom. Det var tungt og strabasiøst, men nå har vi i hvert fall ingen problemer med å møte lydkravene! smiler Hjelseng.

Imponert

Både entreprenør og underleverandører stilte seg bak prosjektet, og lokale møbeltapetserere har bidratt med redesign av møbler fra selskapets eget lager. Uken før jul gikk flyttelasset til Papirhuset, og prosjektet applauderes av selskapets bærekraftansvarlige.

– Da Guro la fram ombruksambisjonen for våre lokaler i Papirhuset, tenkte jeg at dette var veldig spennende og ambisiøst, og helt i tråd med selskapets bærekraftstrategi. Ombruk krever en omstilling, og det var veldig gøy å se alt de har fått til. Det er rett og slett imponerende. Dette er bærekraft i praksis, sier Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom.

– Med unntak av at arkitekten har sikret krav til universell utforming, støy og lignende, har Guro og kollega Lene Hansen gjort alt dette selv, og det gjør det bare enda mer imponerende, sier Lamson.

Ingen forskjell på liv og lære

Teamet har prøvd å ta med seg historien fra Verket inn i lokalet, og har benyttet seg av lokal arbeidskraft underveis. Den lokale forankringen har bidratt til mye positiv entusiasme i nabolaget.

Selv om det kunne vært både enklere og billigere å bestille nytt, var det aldri et alternativ. Höegh Eiendom har bærekraft som strategi, og er opptatte av å tenke ombruk og miljø så langt det lar seg gjøre.

– Ombruk er fremtiden, og det kommer til å bli mye mer fokus på dette fremover. Vi må endre menneskers tankegang, slik at enda flere vil vurdere gjenbruk og redesign fremfor å kjøpe nytt. Man kan enkelt «brushe opp» møbler man allerede har, eller kjøpe brukt, sier Lamson.

Annet aktuelt

Åge & Sambandet-konsert utsolgt på rekordtid – suksessen for Moss sin nye konsertarena fortsetter

Rabben, Moss sin nye utendørs konsertarena, har blitt en populær destinasjon for kultur- og musikkarrangementer. Nylig ble Åge & Sambandet konserten utsolgt på rekordtid. Lokalbefolkningen i Moss og mange tilreisende kan se frem til en uforglemmelig kveld når det legendariske bandet inntar byen og avholder en av sine aller siste avskjedskonserter.

Les mer

Ikke bare ambisjoner og festtaler, men viktig hverdagsinkludering

Før var Verket et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde adgang. Höegh Eiendoms mål har alltid vært å gjøre området tilgjengelig for alle. Uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her eller bare gå en tur langs strandlinja. Det er en beslutning som forplikter.

Les mer

Ny innovasjon og utvikling for Verket

Etter en vellykket åpning av Verket, med spirende mat- og kulturliv, en bydel som fylles opp med tilbud og aktiviteter og et næringsliv som opplever vekst, så er det grunn til å stoppe opp og spørre seg; hva er det neste som skal skje her?

Les mer

Felleskap og identitet gjennom mat og kultur

Verket skal ikke bare være en bydel hvor det er kort avstand til aktiviteter og nøkkelfunksjoner du trenger i hverdagen. Det skal også være en bydel hvor arkitektur og bærekraftprinsipper preger hele prosjektet. Verket skal også være en bydel som tør mer, som tar plass, og som kanskje til og med er litt bråkete innimellom! Når det kommer til mat og kultur så har Verket allerede bitt godt fra seg.

Les mer

Vekst og ny næringsvirksomhet i Moss

Det har vært industri på Verket i Moss siden 1704. Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten sin i 2012, og med det var mer enn 300 år med industrihistorie over. Etter en lang utviklingsperiode, skapes det nå på nytt liv og ny næringsvirksomhet i den historiske bydelen i Moss.

Les mer

Gjerdene er tatt ned- alle er invitert

Verket i Moss har alltid vært avstengt med høye gjerder, frem til dette ble åpnet for alle for 10 år siden. Etter transformasjonen fra industri til bydel med boliger, næring og kulturliv er gjerdene nå fjernet. Dette området med moderne boliger kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Men boligutbygger Höegh Eiendom har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjoner om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet.

Les mer

Nytt liv på Verket

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen. Men er veksten og utviklingen i denne bydelen noe som kan skape stolthet?

Les mer

Fra skepsis til stolthet – en ny bydel i Moss blir til

I kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta har skipene kommet langveisfra siden grunnleggelsen av Moss Jernverk i 1704. Da papirfabrikken til M. Peterson & Søn ble nedlagt i 2012 ble det blikk stille på det tidligere industriområdet. Et drøyt tiår senere åpnes Hotel Riviera på den samme tomten. Har Moss grunn til å håpe på at både menneskene og båttrafikken vil komme tilbake til denne delen av byen?

Les mer